آمادگی برای سایکلوتوریسم ۲

... مشکلات سفر با دوچرخه

ب) مربوط به دوچرخه سوار

      ۱ - مشکلات جسمی

 از آنجاییکه سفر با دوچرخه خصوصا در مسافتهای طولانی نیازمند آمادگی بدنی بالایی می باشد لذا مشکلات بسیاری ممکن است برای دوستداران این رشته بوجود آید که از جمله مهمترین آنها خستگی مفرط و گرفتگی عضلانی ناشی از ترشح و عدم دفع اسید لاکتیک حاصل از فعالیت می باشد. این مسئله بواسطه عوامل شیب تند یا طولانی٬ رکابزنی سریع ( لاکتیکی ) و اضافه بار میتواند تشدید شود. از آنجاییکه در اینگونه مواقع معمولا افت قند خون نیز عارض میگردد شرایط روحی رکابزن نیز دچار دگرگونی گشته و برخوردها و تصمیماتی غیر عقلانی ممکن است رخ دهد. بهترین پیشنهاد برای رفع یا حداقل کم نمودن این مشکل تمرینهای مداوم و تغذیه صحیح پیش از برنامه جهت آمادگی بدن برای شرایط سفر اصلی است که در قسمت مربوط به تمرینات و تغذیه به تفصیل آنرا توضیح خواهیم داد.

افت قند یا آب خون از عوارض بسیار بسیار جدی در سفر با دوچرخه می باشد که می تواند تا سر حد غش و بیهوشی یا حتی مرگ رکابزن پیش برود. بهترین پیشنهاد من همراه داشتن و استفاده مداوم از نوشابه ورزشی می باشد که علاوه بر تأمین آب و قند مورد نیاز بدن باعث تنظیم ph خون و جلوگیری از اسیدی شدن بیش از اندازه خون نیز می گردد. دستور العمل نوشابه ورزشی در قسمت مربوط به تغذیه به طور کامل خواهد آمد. در ضمن استفاده از نوشیدنیهای قندی به مقدار کم بسیار مناسب است و بهترین قند نیز قند عسل می باشد که در جای خود توضیح داده خواهد شد.

یکی از مشکلاتی که ممکن است برای سفرگران خانم پیش بیاید مشکل عادت ماهیانه است که می تواند برنامه کل گروه را متوقف سازد و معمولا هیچ راه حلی برای آن وجود ندارد. بهتر است در این مواقع ابتدا میزان بار همراه فرد کاهش داده شود و در ادامه از نوشابه ورزشی و قرص آهن برای جبران خون خارج شده استفاده گردد. البته معمولا خانمها در شرایط مشابه به علت شرم و ... از ابراز این مسئله خودداری می کنند و زمانی همه متوجه می گردند که فرد در معرض شوک ناشی از خونریزی شدید قرار گرفته است. لذا بهتر است در ابتدای سفر یا در هنگام جلسات هماهنگی و تمرینات، فرد خاصی به عنوان امدادگر بانوان انتخاب شود و اعلام کنید خانمها در صورتیکه با مشکلات زنانه مواجه شدند به مسئول گروه یا امدادگر ابراز دارند. در واقع باید این حالت مخفی نگهداشتن مسئله را در گروه ازبین برد.

عوارض ناشی از آفتاب نیز محصوصا در مسیرهای کویری و فصلهای گرم سال می تواند بسیار جدی باشد. بهترین راه حل استفاده از پوشش به رنگ روشن و پنبه ای نازک٬ استفاده از عینک و کرمهای ضد آفتاب می باشد. همچنین در صورت امکان استفاده از کلاههای آفتاب گیر نیز بسیار مفید است. در ضمن از شستشوی زیاد دست و صورت مخصوصا با مواد پاک کننده باید اجتیاب نمود. چرب نمودن پوست میتواند مانع خشک و آسیب پذیر شدن پوست گردد. برای خانمها استفاده از دستکش نخی در مناطق گرم توصیه می گردد.

گرمازدگی و سرمازدگی نیز ممکن است برای سایکلوتوریست دردسر آفرین شود که برای جلوگیری از آن تأمین مداوم آب بدن از راه نوشیدن مایعات و همچنین پوشش مناسب می تواند مؤثر باشد. در جلوگیری از سرمازدگی٬ گرم نگهداشتن نقاط انتهایی بدن ( انگشتان دستها و پاها٬ گوشها٬ بینی و آلت تناسلی آقایان ) بسیار مؤثر است. همچنین سعی کنید آب خنک در گرما و وسایل گرم کننده و نوشیدنی گرم را در مناطق سرد در دسترس قرار دهید. همراه داشتن الکل٬ بنزین یا ژل سوختی بسیار کمک کننده است. خستگی و ضعف تشدید کننده اینگونه موقعیتهاست بنابراین استراحتهای به موقع و خواب مناسب همچنین تغذیه مقوی و کم حجم که حتما شامل هیدراتهای کربن و ویتامینها باشد توصیه می گردد. در ضمن همراه داشتن مقدار کمی الکل خوراکی جهت کمکهای اولیه سرمازدگی در مناطق سرد توصیه می شود.

عرق سوختگی و عوارض پوستی نیز می تواند باعث مشکل شود. بهترین راه استفاده از لباسهای زیر پنبه ای و کتانی، استحمام و تعویض و شستشوی مداوم لباسهای زیر، استفاده از لباسهای با رنگ روشن، استفاده از لباسهای راحت و آزاد،‌ روغن زدن نقاط حساس و در معرض سایش ( از بهترین روغنها زیتون می باشد ) و در صورت امکان خشکاندن مرتب مناطقی که تعریق زیاد دارند می باشد.

آخرین مبحثی که تحت عنوان مشکلات جسمی سفر با دوچرخه قابل طرح است مسئله دردهای مفصلی استخوانی و عضلانی  می باشد. این عارضه عموما در قسمتهایی از بدن اتفاق می افتد که فشار مستقیم یا فعالیت مداوم را تحمل می کنند و شامل مفاصل مچ، آرنج، کتف، زانو و همچنین مهره های کمری و قسمتهای انتهایی استخان لگن می باشد. همچنین از لحاظ بافت ماهیچه ای، عضلات ساعد، پشت بازو، دلتوئید، بین دو کتف، فیله کمر، همستریگ و دوقلوی پشت پا بسیار در معرض دردهای ناشی از فعالیت مداوم و یا کشش و فشار بیش از اندازه قرار دارند. برای جلوگیری از اینگونه دردها در قسمت مربوط به تغذیه عدم مصرف لبنیات مخصوصا دوغ و ماست همچنین خودداری از مصرف ترشیجات و مرغهای پرورش داده شده به روش صنعتی و گنجاندن مواد غذایی شامل میوه ها و سبزیجات و همچنین ویتامین C و گروه ویتامینهای B توصیه می گردد. مصرف مداوم مایعات بالاخص نوشابه ورزشی در جلوگیری از دردهای ماهیچه ای مؤثر است. در مقام پیشگیری، بدنسازی تخصصی بروی ماهیچه های درگیر فعالیت همچنین افزایش حجم ماهیچه های متحمل فشار مستقیم و تمزین مطابق با شرایط سفر توصیه می گردد. تنظیم صحیح اندازه های دوچرخه، زین مناسب، تقسیم بار عاقلانه و انتخاب آهنگ سفر متناسب با تواناییهای گروه نیز از عوامل بسیار مهم می باشد. به عنوان درمان مالیدن روغنهای با طبع گرم ( بهترین مورد آزمایش شده روغن کوهان شتر می باشد )، پماد یا عصاره گیاه گزنه و همچنین استفاده صحیح از ماساژهای ورزشی و نرمشهای کششی و اصلاحی ( هر دو در جای خود توضیح داده خواهد شد ) توصیه می گردد.